V župniji pričajo o ljudeh in dogodkih v toku zgodovine našega kraja tudi mnoga obeležja. Eno vidnejših v novejši zgodovini in hkrati prvo spominsko obeležje v Sloveniji, posvečeno žrtvam revolucionarnega nasilja, sta spominski plošči na župnijski cerkvi.

 

Farni spominski pološči v Šentvidu

Prvo farno spominsko obeležje, posvečeno žrtvam revolucionarnega nasilja, je bilo v Sloveniji postavljeno leta 1991 v Šentvidu nad Ljubljano. Spominsko obeležje je odkril takratni predsednik Komisije za raziskavo medvojnih in povojnih pobojev gospod Ignac Polajnar 27. oktobra 1991, blagoslovil pa ga je takratni župnik v Šentvidu gospod Alojz Uran z zadušnico in zelo lepo pridigo.

Prav je, da se ob 30. obletnici postavitve spomnimo tistih, ki so zanj najbolj zaslužni. Podatke so zbirali: Jože Arhar, Frenk Erjavc in France Vrevc, zbiranje je koordiniral gospod Vrevc. Plošči je oblikoval domačin, dipl. ing. arh. Jože Kregar. Med imena je umestil lovorove liste, ki simbolizirajo spomin na umrle, na vrhu obeh plošč pa je nakazal sledove krogel, ki so nedolžne žrtve pokončale. Za svoje delo ni želel nobenega plačila, saj se je tudi na ta način poklonil svojim pobitim sorodnikom. Plošči je izdelal kamnosek Vodnik iz Podutika. Žal na plošči niso zapisana vsa imena žrtev, saj se mnoge družine po dolgih letih šikaniranja niso želele izpostavljati.