30. žive jaslice pod Šmarno goro

Jasličarji se zahvaljujemo vsem soustvarjalcem jubilejnih, 30. živih jaslic na Peskah, kjer nas je - sodeč po popisu prebivalstva - ob premišljevanju o božičnem čudežu bdelo okoli 300 in se je v Božji navzočnosti resnično zgodil božični čudež.

­

 

 

Božični dan 2017, 30. žive jaslice na Peskah pod Šmarno goro


Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves s
vet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galileje … v Betlehem … da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. (Lk 2, 1-5)

Tisti božični dan smo na Peskah pod Šmarno goro ob svetopisemskem poročilu slišali povabilo, naj se popišemo vsi, ki smo prišli, da postanemo del živih jaslic.To popisovanje je bilo drugo na naših jaslicah, ki so se letos zgodile že tridesetič. Kot vsak božič smo se - kot pastirji pred dva tisoč leti - zbrali v našem Betlehemu pod Šmarno goro, da bi v skupni molitvi in pesmi podoživeli skrivnost Božjega učlovečenja.

Zamisel, ki je zorela v srcu kot hrepenjenje po podoživljanju božične skrivnosti v pristnosti stvarstva, se je – ob sodelovanju prijateljev iz mladinske veroučne skupine in podpori tedanjega župnika v Šentvidu - udejanila na božič leta 1988.
Tisti božični dan so se prvič zgodile žive jaslice.

Na letošnjih, jubilejnih, smo se spomnili začetka in v molitev vključili vse, ki so v treh desetletjih kakorkoli sodelovali pri naših jaslicah.

Spremljali smo Marijino pot od angelovega oznanjenja prek obiskanja Elizabete do iskanja prenočišča z Jožefom, Jezusovega rojstva in obiska treh kraljev. Kot vedno, je bil vsak, ki je prišel, del živih jaslic. Ni ločnice med tistimi, ki poskrbijo za organizacijo in izvedbo, pripravijo pastirsko gostoljubje, sprejmejo svetopisemske vloge, … in slehernim, ki se pridruži. In kot vedno so bile svetopisemske vloge zaupane tistim, ki se jih te vloge osebno dotaknejo. Naši Jožefi in Marije, Elizabete in Zaharije, angeli, kralji, … niso izbrani zaradi lepote ali igralskega talenta; k sodelovanju so povabljeni mladi pari, ki se jih božična skrivnost dotakne tudi v njihovem odnosu, zakonci, ki so sami okusili stisko Elizabete in Zaharija, duhovniki, ki jim kot kraljem ni težko poklekniti pred otrokom, … Prisotni Jožefi in Marije iz preteklih živih jaslic so tokrat vodili molitev rožnega venca, nekdanje Elizabete in Zaharije so v angelskem zboru zapeli Slavo Bogu. Spet nas je objel mir ob angelovem oznanilu in zagotovilu Ne bojte se, ki je tako verodostojno zvenelo iz ust nadškofa Urana.

Žive jaslice se zgodijo vsako leto enkrat in vsako leto so, kljub istem sporočilu, enkratne in posebne. Mnogim so že leta samoumeven del božičnega praznovanja, mnogi dragocenosti, ki jih doživijo v srcih, ohranijo za vedno.

Hvaležni za božji blagoslov na vseh 30. živih jaslicah smo tudi letošnje sklenili s škofovskim blagoslovom in s pesmijo Vsi slavite Boga – hvalnico, po kateri hrepenimo vse leto, kot je povedal eden naših zvestih pastirjev.

Katarina Ivančič   

Foto: Tomaž Celarec

Posnetek s 30. živih jaslic na Peskah (foto: Tomaž Celarec, video & montaža: Robert Vurušič):