Diakonsko posvečenje v Šentvidu

V soboto, 6. oktobra, so v naši župnijski cerkvi po rokah nadškofa Stanislava Zoreta prejeli diakonsko posvečenje trije bogoslovci ljubljanske nadškofije. Slovesnosti so se udeležili mnogi, tudi od drugod, in se veselili posvečenja  Roka Pogačnika iz župnije Radovljica, Tadeja Ložarja iz župnije Dol pri Ljubljani in Gregorja Bregarja iz naše župnije. Po sveti maši smo se na trati ob cerkvi z diakoni zadržali še v prijetnem druženju. Vsem, ki ste sodelovali pri slovesnosti, jo obogatili z narodnimi nošami, pripravili pecivo in na kakršenkoli način podpirali in podpirate naše diakone, iskrena hvala!

župnik


Somaševanje več deset duhovnikov je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pri oltarju pa sta se mu pridružila tudi ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar in nadškof Alojzij Uran. Pri maši se je zbralo več kot 1500 ljudi iz treh župnij, od koder prihajajo diakoni.

Nadškof Zore je v pridigi poudaril, da se je pot diakonov začela s klicem Gospoda, ki so ga slišali in na katerega so se odzvali. Ob tem je dodal, da je bistveno, da vztrajajo in se zanašajo na Boga. »Nevarno je, kadar človek začne misliti, da zmore sam,da pozna vse odgovore, da pozna vse poti, da zmore vse preizkušnje. To je skušnjava slepote, ki je široka cesta k porazu. Vedno se morate zanašati na Gospoda. Na Njega, ki pravi pojdi kamorkoli te pošljem.«

Samo na ta način je mogoče opravljati Božjo službo, je dejal nadškof Zore in dodal, da so ves čas obstajali grešniki in svetniki, obstajali so ljudje, ki so Cerkev ljubili in bili zanjo pripravljeni darovati življenje, ter ljudje, ki so ji nasprotovali in jo skušali uničiti. »Bodite med tistimi, ki si z Božjo pomočjo prizadevajo stopati po poti svetosti, čeprav se zavedajo svoje grešnosti. Bodite med tistimi, ki Cerkev ljubijo in za njo živijo. Brez strahu, saj je Gospod z vsakim od vas, da vas obvaruje.«

Diakon Tadej Ložar se je v imenu vseh treh zahvalil Gospodu in vsem, ki so jim pomagali na njihovi poti. Tako nadškof Zore kot diakoni pa so prosili za molitveno podporo.

Tekst: Alen Salihović

Foto: Tatjana Splichal

 

Foto: Robert Vurušič