Peta misijonska nedelja: Moje mesto v župniji

Predzadnja misijonska nedelja je bila v znamenju občestva. Somaševanje je vodil in nas nagovoril provincialni minister frančiškanov p. Marjan Čuden. Katehezo je podal letošnji novomašnik Gregor Bregar, nato pa so se predstavile aktivne skupine v župniji. Teh je kar 25.

 

Občestvo je treba graditi

»Kristus da, Cerkev ne,« je uvodoma p. Marjan spomnil na krilatico, ki jo mnogi uporabljajo že desetletja. »Če se odločimo za Kristusa brez Cerkve ali za Cerkev brez Kristusa, potem dihamo samo z enim krilom pljuč. Nekako preživimo, vendar v našem krščanstvu ni prave moči,« je povedal in nadaljeval razmišljanje o občestvu.

Po njegovih besedah se iz občestva poraja globoka naveza z Bogom, ki jo izpovedujemo v veroizpovedi. Poudaril je, da smo med seboj bratje in sestre. »Smo družina, smo bratje in sestre. Beseda družina, Cerkev je družina, pa izhaja iz tega, da se družimo med seboj. Tako Cerkev živi. Iz druženj, kajti ljudje smo bitja odnosov.«

Nadalje je dejal, da kdor živi vero brez skupnosti, brez občestva, še ne živi svojega krsta. »Živeti občestvo pomeni živeti svoj krst. Vera je v odnosu, veliko stvari je samo za zraven. Ampak to, da ljubimo bližnjega, ker smo krščeni v imenu Boga, to je vera. To je občestvo.«

»Dobro občestvo, pa naj bo to zakon, družina, župnija… se ne zgodi, ampak ga je treba zgraditi. Občestvo je treba graditi. Kako? Kot pravi Sveto pismo, naprej z vrvicami ljubezni. Ljubezen ne sme biti posladkana beseda, ki jo valjamo v ustih, ampak mora veljati za nas, kar je zapisano v pismu Korinčanom, da smo potrpežljivi drug z drugim, da ne mislimo hudega. Dragi bratje in sestre, ne smemo misliti drug o drugem hudega, ne obrekovati, ne opravljati, sicer bo občestvo ranjeno, ne bomo mogli drug drugega ljubiti s srčnimi čutili,« je zbranim položil na srce p. Marjan Čuden in izrazil veselje, da v župniji deluje kar 25 skupin, ter poudaril še, da ne more biti skupnosti brez ponižnosti.

Posnetek pridige (prenesi datoteko):

 

 


Ljubezen se najbolj pokaže, ko je nekaj hudo

Katehezo po maši je pripravil novomašnik Gregor Bregar. Naslonil se je na Jezusove noge in roke, s katerimi želi vsem nam pokazati, kako nas ima rad, kljub trpljenju, ki mu ga je prizadejal človek. »Ljubezen se najbolj pokaže tam, ko je nekaj hudo,« je dejal in opozoril na žrtve, ki so potrebne, da neka skupnost deluje. »Pri maši ti Jezus reče: Tvoje roke, noga, glava, vse kar si, to sem jaz sprejel. In pri maši mi Jezusu rečemo: Gospod, to je vse zate. Na razpolago so ti moje roke, glava, cel jaz zato, da ti s tem pokažeš drugim ljudem, koliko jih imaš rad in v tem mi gradimo občestvo. Da se Jezus sam, ki ima vso moč iz nebes, po nas lahko žrtvuje, daruje in ustvarja skupnost. In na ta način mi ustvarjamo nebesa že tukaj na zemlji in jih bomo nekoč uživali vso večnost.«

Posnetek kateheze (prenesi datoteko):

 

 

Bogata predstavitev aktivnih skupin župnije

Dogajanje se je nato preselilo v župnijske prostore in na prostor ob cerkvi, kjer so se predstavile aktivne skupine župnije, ki so vabile v vključitev vanje in k sodelovanju v župnijskem življenju.

Predstavili so se: ministranti, pritrkovalci, mladinski pevski zbor, otroški pevski zbor, odrasli pevski zbor, molitvena skupina, animatorji, zakonske skupine, čistilke in krasilke, Karitas, svetopisemska skupina, skupina Sožitje, bralci Božje besede, Blaž Potočnikova čitalnica.

Zbrani so se lahko seznanili tudi z drugimi delujočimi skupinami v župniji in podali svoje predloge za nove, v katerih bi želeli delovati.

 

Predstavile so se skupine:

ministranti kaj delamo ministranti cerkev, zakristija
pritrkovalci kako in kje se pritrkuje cerkev, zvonik
mladinski pevski zbor odprta pevska vaja cerkev, nad zakristijo
otroški pevski zbor odprta pevska vaja Vidov dom, kabinet (1. nadstropje)
odrasli pevski zbor odprta pevska vaja Vidov dom, dvorana (1. nadstropje)
molitvena skupina češčenje Najsvetejšega župnišče, podmornica
animatorji druženje za otroke Vidov dom, dvorišče
zakonske skupine kako mi zakonska skupina pomaga v mojem zakonu Vidov dom, mladinska soba (klet)
čistilke in krasilke predstavitev dela in druženje kaplanija
Karitas komu pomagamo in kako Vidov dom, Jožefova učilnica (pritličje)
svetopisemska skupina srečevati se ob Svetem pismu s Svetim pismom Vidov dom, kabinet (pritličje)
skupina Sožitje kdo smo in kaj počnemo Vidov dom, Vidova učilnica (pritličje)
bralci Božje besede zakaj se izpostaviti in brati v cerkvi Vidov dom, Grozdetova učilnica (klet)
Blaž Potočnikova čitalnica naše delovanje, pretekli in prihodnji dogodki Vidov dom, avla (pritličje)

Pritrkovalci so imeli veliko obiskovalcev:

 

Predstavitvam je sledilo skupno kosilo.