Tretja misijonska nedelja: Molitveno življenje – hvaležni odgovor na Božji klic

V naši župniji smo na tretjo velikonočno nedeljo nadaljevali z misijonom, ki nas spodbuja s Kristusovim povabilom Hodi z(a) menoj. Sveto mašo je daroval in zbrane nagovoril cistercijan p. Maksimiljan File. Med mašo je prepevala je skupina PERO+, po njej pa skupaj z mladimi v cerkvi nadaljevala s slavljenjem Gospoda. V kaplaniji so se srečali moški ob duhovni kavi s p. Vilijem Lovšetom, v Vidovem domu pa sta bili srečanji za odrasle z Mojco Giacomelli ob tematiki o duhovnosti in moči molitve, in z zakoncema Zupanc, ki sta spregovorila o o preizkušnjah zakonskega življenja. Otroci so z gostujočimi animatorji ustvarjali na novomašni delavnici.

Sem pripravljen iti naprej in podariti roko sprave?

Znova polna cerkev je potrditev misijonu, ki kliče, da hodimo za Njim. Damjan Vizjak je z branjem berila v pisavi za slepe dal ton dogajanju, da Gospod nagovarja vedno, pa čeprav ga sliši le eden od desetih.

O tem je govoril Lukov evangelij o ozdravitvi desetih gobavcev, od katerih se je eden, Samarijan, vrnil ter se zahvalil Jezusu. P. Maksimiljan File je zbrane vprašal, koga prej vidimo: tiste, ki so odšli ali tistega, ki se je Jezusu zahvalil? „Ljudje v življenju vse preveč vidimo samo negativne stvari. Potem pa ne znamo in ne zmoremo ceniti božjih darov. Kolikokrat zase, po eni strani mislimo, da smo ali da bi morali biti v središču sveta, po drugi strani pa sploh ne dojamemo, zaradi česa bi morali biti hvaležni drugim, kaj šele Bogu! Vsakdo izmed nas bi se moral vprašati, ali gledam na dogodke v svojem življenju in okoli sebe pozitivno ali negativno? Ali v življenju navadno vidim najprej dobre stvari ali me bolj prevzamejo negativne?“ je zbrane vprašal p. Maksimiljan File in kot primer navedel, ali sem po bolezni Bogu hvaležen, da sem bolje ali jezen, ker sem bil bolan. „Sem pripravljalen iti naprej in podariti roko sprave? Ali pa raje tičim v blatu preteklih zamer? Ko mine kakšna grenka izkušnja v življenju, ali jo pustim v preteklosti, ali jo še vedno vlačim s seboj skozi življenje? Poglejte, koliko stvari nas lahko nauči današnji evangelij,“ je dejal in pridigo sklenil z besedami oziroma vprašanjem za vse zbrane: „Ali sem v svojem življenju morda kdaj podoben kateremu od devetih gobavcev ali sem kakor deseti, ki se je vrnil in zahvalil?

Posnetek pridige (prenesi datoteko):

 

Sveto mašo in slavljenje ob Najsvetejšem so obogatili člani skupine Peró+, ki jo vodi Andrej Jerman. Predstavili so nekaj avtorskih pesmi, prevodov ter tujih pesmi, ki so pripovedovale o tem, da je Najvišji edini tisti, ki ima vse v sojih rokah. Več kot 200 ljudi je spremljamo molitveno dogajanje v cerkvi. Bilo je doživeto in zelo bogato.


Kavica z Vilijem

V kaplaniji je moške ob tako imenovani kavici nagovoril p. Vili Lovše. Povabil jih je, naj bodo odgovorni in naj bodo odločni, kar pa je pogosto težko. Prav zato jih je povabil, da se pridružijo skupinam za moške. „Bog vsakega izmed nas spoštuje, sprejema, nanj računa kot enkratnega sogovornika. Enkratnega in neponovljivega. Bog me je vesel in to je temelj. To velja za vsakega moža, ki se je rodil na tem svetu, pa če ti je to všeč ali ne. Iz Božje strani to stoji,“ je dejal in opomnil, da je moškim bistveno lažje, če svoje težave zaupajo moškim, kar sam opaža tudi na srečanjih. Dejal je, da ga žene pogostnost vprašajo: „Kaj si storil z našim?

Posnetek pričevanja (prenesi datoteko):

 


Bog je kreativen

Mojca Giacomelli je v prav tako polnem prostoru spregovorila o poti za Njim. O tem, kako nas On nagovarja. „Bog je kreativen znotraj tega,“ je dejala in posebej naglasila: „Sveti Duh v meni moli v skladu z Božjo voljo; in če molim za nekoga drugega ali pa če molim sama s seboj, gre za notranjo izgradnjo, kar piše tudi v Svetem pismu,“ je povedala. Številni so se vključili v razpravo z vprašanji, čemur lahko v celoti tudi prisluhnete. „Vse vabim, če le zmorete, če vam dajejo moči in ste lahko zbrani pet minut, pojdite k Božji besedi, pojdite k izviru,“ je vse povabila predavateljica.

Posnetek pričevanja (prenesi datoteko):

 


Življenje je lahko molitev

Starša štirih otrok, zakonca Marko in Monika Zupan iz centra Ljubljane, vodita pri Družini in Življenje več kot štiri zakonske skupine. „Najbolj bistveno je, da poleg nas šestih živi še Jezus. To zelo dobro občutimo iz dneva v dan,“ je uvodoma dejala Monika. Marko pa je poudaril, da je nujno, da človek osmisli življenje in pri tem spomnil na besede profesorja Antona Trstenjaka, da je smisel v tem, „da podarjaš življenje za druge in v tem je največja sreča, ki jo lahko doživiš“. Ob sklepu sta z besedami apostola Pavla povabila, da naj nenehno molimo. „Življenje je lahko molitev in v vsem se zahvaljujte,“ sta sklenila.

Posnetek pričevanja (prenesi datoteko):

 


Otroška ustvarjalnost pušča sledi

Po sv. maši in dogajanju po skupinah nas je povezalo še skupno kosilo pod šotorom na trati ob cerkvi.