Gregor Bregar? Tukaj sem!

S temi besedami je naš faran Gregor Bregar odgovoril ljubljanskemu nadškofu metropolitu msgr. Stanislavu Zoretu, ko ga je poklical po imenu z željo postati duhovnik. Poleg Gregorja so bili v stolnici sv. Nikolaja na praznik apostolov Petra in Pavla v duhovnika posvečeni še trije diakoni: Tadej Ložar iz župnije Dol pri Ljubljani, Rok Pogačnik iz župnije Radovljica ter Vito Urbanija iz župnije Moravče.

Stolnica je bila polna, ko so v njo v procesiji vstopili duhovniki, redovniki, diakoni, bogoslovci, ministranti iz naše župnije, nadškof Alojz Uran, škof Franc Šuštar, nadškof Zore in kandidati za duhovnike. Obred posvetitve je bil za farane Šentvida nad Ljubljano, posebej pa za Gregorjevo družino, sorodnike in prijatelje, zelo ganljivo dejanje. V molitvi smo Gregorju, posebej med litanijami vseh svetnikov, zaželeli stanovitnosti, moči in poguma, pa tudi predanosti in zvestemu služenju. Mnogim se je oko orosilo, ko je župnik Ivan Jagodic Gregorju oblekel mašni plašč. Temu je sledil poljub miru med sobrati, še pred tem molitev sobratov nad novomašniki ter obljuba pokorščine nadškofu Zoretu in njegovim naslednikom.

Številni so se na posvetitev pripeljali z organiziranim prevozom izpred šentviške cerkve. „Gre za milostni trenutek naše župnije,“ je dejala Helena, Marta pa novomašniku Gregorju zaželela, da bi vztrajal tudi takrat, ko bo moral plavati proti toku.

„Danes je dan veselja, danes je dan praznovanja in tudi hvaležnosti dragemu Bogu za dar naših novomašnikov, ki jih Gospod naklanja naši krajevni Cerkvi; zato, da bodo v tej Cerkvi držali za plug; zato, da bodo v tej Cerkvi sejali na njivo božjega kraljestva; zato, da bodo v tej Cerkvi kopali v vinogradu našega Gospoda Jezusa Kristusa; in zato je prav, da praznujemo in da v to praznovanje pretočimo vse svoje veselje in hvaležnost,“ je v pridigi med drugim dejal nadškof Zore.

Celotni maši iz ljubljanske stolnice lahko tudi prisluhnete:

Sveta maša se je sklenila s skupnim novomašnim blagoslovom vseh štirih novomašnikov, ki so jih v procesiji iz stolnice zbrani spremljali z aplavzom.