Jezus daje in se daje

Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi smo slovesno obhajali tudi v župnijski cerkvi sv. Vida. Tako jutranja kot večerna sveta maša sta pritegnili vernike k zahvali za Jezusovo navzočnost v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Večerni maši je sledila slovesna procesija z blagoslovom na vse štiri strani neba.

Župnik nas je v pridigi vse povabil k darovanju. »Bistvo je, da če ne damo, ne dobimo; in vse to z božjim blagoslovom. Žal pa smo ljudje takšni, da ne damo radi. Zaradi tega so na svetu prepiri, spopadi, vojne in vse to, kar doživljamo. Bog je pa drugačen. Jezus je pa drugačen: On daje in se daje. In postaja med nami kruh in se nam ponuja v hrano. Naj ga vzamemo, naj ga prelomimo in jemo,« je povedal župnik in nagovor sklenil z besedami: »Naj bo nocoj spet rečena hvala Bogu, da je med nami. Da nas krepi s tem Božjim kruhom in da ob Njem tudi mi rastemo drug z drugim kot občestvo.«

Kot je na ta praznik v navadi, smo v procesiji, katere središče je bilo Najsvetejše, molili: »Nebeški blagoslov naj blagoslavlja, varuje in ohranja ta kraj in vse, ki v njem prebivajo, tudi polja in zemlje sadove. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Procesijo, ki je imela postaje ob treh oltarjih okoli cerkve, so polepšali otroci, ki so pred oltarji potresali cvetne liste, ministranti, bandera, pevci in drugi navzoči farani.