Novomašnik, bod’ pozdravljen!

Luka Demšar novomašniku Gregorju: Gospod Te pozna; on bo delal prek Tebe, če mu boš dovolil.

30. junij 2019 bo v naši župnijski kroniki zapisan s posebnimi črkami, za kar je poskrbel Gregor Bregar, ki je ta dan pel novo mašo pred starši, bratom Petrom, prav tako duhovnikom, sorodniki, prijatelji in domačimi farani. Cerkev je bila polna vseh, ki smo se zbrali z iskreno željo Gregorju stati ob strani pri začetku dela v Gospodovem vinogradu. »Prijel si za plug in zaoral prvo brazdo, v katero bo Kristus, po Tebi seveda, sejal seme evangeljskega nauka,« je Gregorju dejal novomašni pridigar Luka Demšar.

Sprevod v cerkev so vodile narodne noše, nato ministranti, bogoslovci, duhovniki in novomašnik Gregor skupaj z našim župnikom Ivanom. Še pred tem so pritrkovalci oznanjali veselo novico ter vabili v župnijsko cerkev, ki je bila slavnostno odeta tako zunaj kot znotraj. Sveto mašo so s petjem obogatili domači pevci in orkester.

Prisluhnite pridigi:

Luka Demšar je v pridigi Gregorju uvodoma dejal, da je pristopil k oltarju, da skupaj s Kristusom daruje njegovo in svojo življenjsko daritev. »Na ta oltar si položil vse: vso svojo prihodnost, pa tudi preteklost, vse svoje upe in načrte, želje in hrepenenja; nanj si položil vso svojo mladost, odpovedi, žrtve, pa tudi trpljenje. Prijel si za plug in zaoral prvo brazdo v katero bo Kristus, po Tebi seveda, sejal seme evangeljskega nauka. Zato se nikar ne oziraj nazaj, kot pravi Jezus v današnjem evangeljskem odlomku, in ne jemlji z oltarja to, kar si nanj položil v življenjski dar. Tudi takrat, ko Ti bo težko, ko se Ti bo plug zatikal ob težke ilovnate grude in Ti bo suša jemala pridelek, ko se Ti bo zdelo, da je ves Tvoj trud zaman in da so vse Tvoje moči preslabotne za tako veliko nalogo, se spomni besed, izrečenih preroku Jeremiju: »S TEBOJ SEM, DA TE OBVARUJEM« in »SVOJE BESEDE POLAGAM V TVOJA USTA.« Gospod Te je poklical, on Ti bo dajal tudi milost in moč, da svojo nalogo dobro opraviš,« je poudaril Demšar in mu položil na srce, da naj bo kljub oviram in težavam vedno goreč in vesel Kristusov duhovnik. »Na Tvojem obrazu naj vedno žari veselje, saj nisi duhovnik mrtvega Boga, pač pa vstalega Kristusa, ki je premagal smrt, greh in zlo, in ki vodi človeško zgodovino k dokončni dovršitvi in polnosti.«

Novomašni pridigar se je obrnil tudi na farane. »Prav gotovo ste svoj delež k temu prispevali tudi Vi s svojo materialno in duhovno podporo, predvsem pa s svojim zgledom in molitvijo. Veliko več, kot pa si morda mislimo, lahko župnija pomaga in nudi mlademu fantu ali dekletu, ki se odloča za duhovniški poklic. Ob opazovanju življenja v župniji, ob tem, ko vidi, kakšen odnos imajo farani do svojega duhovnika, do verskih in drugih vrednot, si mlad človek lahko ustvari pozitivno ali pa negativno podobo. Prav župnija je zato poleg družine tisto najpomembnejše okolje, v katerem duhovni poklic raste in zori, lahko pa tudi hira in počasi zamre.«

»Nič ni lažjega kot kritizirati, se spotikati nad napakami in pomanjkljivostmi duhovnikov, veliko težje pa se je spomniti, da je treba za duhovnike tudi moliti, da bomo zvesti svoji odločitvi. Zato je molitev za stanovitnost in svetost v poklicu najlepša dota in največ, kar lahko darujete svojemu novomašniku Gregorju,« je poudaril Demšar. Spomnil je na novomašno geslo »Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali«. »Jezusov »blagor čistim v srcu« je sporočilo, razumljivo zelo širokemu krogu ljudi. V njem se Jezus predvsem veseli ljudi, ki so čistost srca vzeli zares. Čisto srce ima človek, ki te iskreno in veselo pogleda v oči. Iskren je zato, ker za hrbtom ne skriva želje, da te uporabi za svoje interese. Veselo te gleda, ker je že pred tem, ko sta se srečala, Bogu rekel »hvala« zate in ga je prosil, da bi te sprejel v Jezusovem imenu in z ljubeznijo.«

Ob sklepu mu je položil na srce, da duhovnik brez globokega pogovora z Jezusom, ne more preživeti, prav tako pa je pomemben tudi pogovor z bližnjimi. »Ker si duhovnik, božji posrednik, Ti bodo ljudje odpirali svoje srce. Zgled išči v Jezusovi materi Mariji, ki v svoji ponižnosti vidi vsako stisko in pomaga v vsaki situaciji. Če boš ponižen in se boš pogovarjal z ljudmi, če boš odprt, Ti bo Bog po ljudeh posredoval resnico, ki je osebna.«

Ob sklepu svete maše se je novomašnik Gregor Bregar zahvalil vsem, ki so pomagali pri slovesnosti in bili z njim vsa ta leta. Posebej svojim domačim, očetu, mami in bratu, pa tudi faranom na čelu z župnikom Ivanom Jagodicem.

Prisluhnite zahvali:

Vsak od Vas je kot en biser v mozaiku in vsak je na en poseben način dragocen. In sem hvaležen prav za vsakega izmed Vas, ki je tukaj, da lahko slavimo Boga, da lahko rečemo Gospod je dober, da se lahko skupaj veselimo vsega tega.

Najprej sem hvaležen Bogu, ker je vstopil v moje življenje in mi napravil táko veliko srečo s tem, da sem sedaj duhovnik. Ta pot je neskončno čudovita. Lahko se samo veselim. Bog je res eno samo veselje.

Hvaležen sem pa tudi vsem Vam, ki to isto veselje nad Božjo ljubeznijo tudi sami doživljate in ste molili in se Bogu zahvaljevali tudi za nas – letošnje novomašnike. Hvaležen sem predvsem Vam, ki verujete v Boga in ste se v življenju odločili, da boste živeli iz vere in ljubili ljudi okoli sebe. Hvaležen sem vsem Vam, ker s tem dajete našemu svetu upanje in življenjski sok in s tem razsvetljujete temne kote tega sveta. Hvala Vam.
Posebej hvala vsem, ki ste molili in še molite in se darujete za nove duhovne poklice. Brez te molitve in daritve tudi jaz ne bi mogel biti sedaj na tukaj in se darovati za vse vas.

Hvala pa še posebej mojemu atu in moji mami, pa (bratu) Petru, ker je v našo družino lahko Bog vstopil. To je neizmeren dar.

Posebej hvala župniku Ivanu, ker je vesel župnik in sva skupaj preživela veliko časa in se dosti pogovarjala in molila.

Hvala pa še posebej za to slavje, ki ste ga mnogi s tako dobrim srcem pripravili: pevcem, Marinki, organistki Neži in inštrumentalistom. Hvala pritrkovalcem, ki ste ponesli to slavje v svet.
Hvala vsem, ki ste pletli vence, postavili mlaje in vsem, ki ste očistili in okrasili cerkev z venci in cvetjem.
Hvala ministrantom, ki ste veselje vsem nam.
Hvala vsem mladincem in skavtom, ki ste že včeraj in boste tudi danes stregli na pogostitvi in pri kosilu.
Hvala vsem, ki ste napekli pecivo. Hvala vsem gasilcem.

Posebna zahvala velja obema ceremonjerjema: Janezu in Blažu.

Predvsem pa hvala vsem Vam, ki ste prišli, da smo lahko skupaj začutili, kako lep je Gospod in kako nam pravzaprav nič ne manjka, če je On z nami!
Bog Vas živi!

Sveti maši je sledilo druženje pred cerkvijo, kosilo v Zavodu sv. Stanislava, popoldne ob 17. uri pa še blagoslov obnovitvenih del v podružni cerkvi sv. Jakoba v Stanežičah ter litanije Srca Jezusovega.

Foto Zvone:

Vse fotografije Foto Zvone (vse dni) si lahko ogledate in prenesete na: https://photos.app.goo.gl/fQcGk4VwxrsibozQ9

Foto: Vurušič

Foto: Miha Kopač

Vse fotografije: https://photos.app.goo.gl/M4GdTgx1MeW8Rgi99

Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije na FB strani Radia Ognjišče.