Sv. maše v cerkvi pod posebnimi pogoji

Slovenski škofje so odločili, da se s ponedeljkom, 4. maja 2020, cerkve ponovno odprejo za bogoslužje z udeležbo vernikov. Tako se bodo verniki lahko udeležili svetih maš in prejemali nekatere zakramente. Cerkve so bile omejeno dostopne od 13. marca 2020, ko so škofje zaradi epidemije Covid-19 odpovedali svete maše z verniki.

“Slovenski kristjani smo letos doživeli veliko noč podobno kot apostoli na velikonočno jutro: zaprti v svojem domu in med svojimi bližnjimi. Gospod je vstal in je z nami na vseh naših življenjskih poteh, še posebej v preizkušnjah, zato zaupamo, da je pred nami svetla prihodnost žive vere. Naša vera v vstalega Jezusa Kristusa je močnejša od pregrad in telesnih meja. Želimo si, da se naša občestva čim prej ponovno združijo ob oltarni mizi, vendar ob tem ne smemo pozabiti, da nevarnost epidemije ni minila in da se razmere lahko hitro zaostrijo.” so izpostavili slovenski škofje v dokumentu z navodili za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19

V izogib širjenju epidemije, za ohranjanje zdravja vernikov ter slovenskega prebivalstva so škofje, ob upoštevanju državnih predpisov ter predhodni seznanitvi pristojnih državnih ustanov, sklenili, da se svetih maš lahko udeležujejo le zdravi verniki, ki morajo nositi zaščitno masko ter si pri vhodu razkužiti roke. V cerkvah bodo morali ohranjati razdaljo 1,5 metra in prejemati obhajilo samo na roke. Po vsaki sveti maši bo potrebno obvezno prezračiti cerkve.  Škofje ordinariji do preklica tudi dovoljujejo, da verniki dolžnost nedeljske svete maše izpolnijo tako, da se udeležijo svete maše enkrat v tednu na kateri koli dan. Bolnikom in ostarelim, ki ne morejo v cerkev, ter drugim zdravstveno ogroženim škofje svetujejo, naj sveto mašo spremljajo prek medijev, prejmejo duhovno obhajilo ter darujejo Bogu svoje molitve in trpljenje.

Škofje so tudi ponovno dovolili podeljevanje zakramenta krsta in cerkvene poroke z največ 15 udeleženci. Cerkveni pogrebi se izvajajo tako kot do sedaj ob upoštevanju državnih predpisov. Župnijski verouk je do nadaljnjega še vedno odpovedan in poteka na daljavo.

Povezava na dokument s podrobnimi navodili:
Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19

Priprava naše župnijske cerkve za bogoslužje v skladu z epidemiološkimi pravili:

Povzetek navodila za prisotnost v cerkvi: