Procesija in maša ob prošnjem dnevu

V Katoliški cerkvi tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda obhajamo tako imenovane »prošnje dneve«. V teh dneh hodimo verniki v procesiji med že zelenimi njivami in polji in prosimo za Božji blagoslov za rodovitnost zemlje, za varstvo pred naravnimi ujmami, za primerno vreme in za dobro letino. Prosimo pa tudi za blagoslov pri našem umskem in fizičnem delu. Letos smo jih začeli v Guncljah pri kapeli in se v procesiji ter ob molitvi rožnega venca podali proti cerkvi sv. Jakoba v Stanežiče.

Župnik Ivan Jagodic je v pridigi dejal, da Božja milost deluje tudi danes. „Oznanjevalci sejemo Božje seme, vi gotovo doma kot starši, stari starši, tete, strici. Bog pa potem daje milost, če se kaj prime. Bog daj, da bi se kaj prijelo tudi v današnjem času.“ Nato je dejal, da če sta Oče in Sin eno v nebesih, je Sveti Duh tisti, ki je ostal med nami, nas drži pokonci, nas vodi in usmerja. „Morda bi bilo prav, da bi nas še posebej v teh prošnjih dneh Duh vodil, vse nas, ki smo tukaj in tiste, za katere prosimo, da bi predvsem v teh težkih časih ohranili zdravo pamet. Da bi ta zdrava pamet bila tudi v našem slovenskem narodu. Mislim, da je to delovanje z zdravo pametjo, delovanje velikokrat od zgoraj. Da prav prosimo, da prosimo tega Duha, da nam jamči, da nam da vse tisto, kar naj vpliva na nas osebno, na naše prijatelje, znance in ves slovenski narod. Peklenske sile so močne in nam pogosto zmešajo pamet. V tem primeru lahko govorimo o bolnosti nas in naroda, v katerem živimo.“

Ob sklepu pridige je župnik izrazil željo, da bi bili obvarovani vsega hudega, ujm in drugih nesreč ter spomnil tudi na pandemijo koronavirusa. „Prosimo letos še posebej za to, da bi Božja roka od vseh nas odvrnila to nesrečo, ki ji rečemo koronavirus. Take stvari so se v človeštvu dogajale, se dogajajo in se bodo. In na koncu koncev je prav od Stvarnika tudi tistega malega virusa odvisno, koliko časa bo ta virus še šaril in razgrajal med nami in med vso svetovno družbo. Naj tudi k omejitvi vsega tega pripomore današnja molitev in prošnji dan.“

Ob sklepu maše je župnik izpostavil Najsvetejše, skupaj so zmolili litanije vseh svetnikov, nato je sledil blagoslov z Najsvetejšim.

19. maja se bodo prošnji dnevi nadaljevali s prošnjo procesijo v Dolnicah in se končali z mašo v cerkvi na Glincah, sklep pa bo v sredo s prošnjo procesijo na pokopališču in s sveto mašo v župnijski cerkvi.

Avtor besedila in fotografij: Alen Salihović