Prižgimo luč. Obdržimo bližino!

Med nas tudi letos prihaja Luč miru iz Betlehema. "Sprejmite jo in jo nesite naprej. Naredite tudi vi korak bližje ljudem, nikogar ne pustite samega, poiščite način, da jim pokažete bližino. Ljubezen je iznajdljiva in bo našla pot," nas spodbujajo skavti, ki nam prinašajo plamen Betlehemske luči miru.

"Naš svet je povsem isti kot včeraj, ta čas je le pokazal, kakšen je v resnici. Daleč smo si, že dolgo, in si od strahu ne upamo priti bližje.
Zato vam prinašamo luč, saj je luč tista, ki ogreje, tista, ki pomiri, tista, ki nas drug drugemu približa. Ko namreč v temi nekomu osvetli obraz, ta ni več strah, ampak človek.
Zato vam prinašamo Luč, ki se je v Božiču spustila med nas. To je naš korak bližje vam v teh mrzlih časih. Želimo vam dati to Luč, želimo vam biti ljudje. Sprejmite jo od nas in jo nesite naprej. Naredite tudi vi korak bližje ljudem, nikogar ne pustite samega, poiščite način, da jim pokažete bližino. Ljubezen je iznajdljiva in bo našla pot.

Prižgimo luč. Obdržimo bližino! "

Betlehemska luč bo, kot vsako leto, na voljo tudi v Šentvidu, le deljenje plamena bo potekalo nekoliko drugače.

Dobili jo boste lahko na 4. adventno nedeljo (20. decembra 2020) po 17. uri pred župnijsko cerkvijo.

Betlehemska lučka bo stala pri stranskih vratih (kjer poteka obhajilo). Pred vrati farne cerkve bo več sveč istega plamena in od njih si luč miru odnesete v vaše hiše in stanovanja. Uporabljajte masko, upoštevajte varnostno razdaljo, pred tem pa si razkužite roke in prihajajte posamezno.

Prav tako bodo tudi na voljo sveče pred vhodom v cerkev pri stranskih vratih. Ob betlehemski lučki bo stala skrinjica za prostovoljne prispevke. Zbrani prispevki bodo letos namenjeni trem organizacijam: Lunini vili za pomoč otrokom s travmami, Libanonski skavtski organizaciji, ki se trudi nuditi pomoč vsem, ki jo potrebujejo, in Skladu sv. Lucije, ki je namenjen zdravstveni in socialni pomoči članov skavtske organizacije. Del zbranih prispevkov pa gre za delovanje draveljskega skavtskega stega. Hvaležni smo za vsak vaš dar.

Luč miru iz Betlehema bo na voljo DO  23. decembra!


Betlehemsko luč je možno naročiti tudi na dom
, in sicer prek spletnega obrazca na povezavi: https://forms.gle/XiWsvD9QotvPzbdB9.

Lepo ste povabljeni, da na enega izmed načinov prižgete svojo svečo z betlehemskim plamenom ter plamen vzdržujete do božiča, ko pride med nas prava Luč. Do takrat pa naj nas ta plamenček vabi, da pripravimo pot za novorojenega Odrešenika.

 



Celotno sporočilo skavtov:

BETLEHEMSKA LUČKA 2020 –
PRIŽGIMO LUČ. OBDRŽIMO BLIŽINO!

Med nami je spet Luč miru iz Betlehema. Plamen, ki ga prinašajo skavti, s seboj prinaša sporočilo, ki je letos v množini; “Prižgimo bližino”.

Ogenj, s katerim prižigamo tudi LMB je po arheoloških dokazih že približno milijon let kraj, ob katerem so se zbirale družine. Spomnimo se leta 2014: Slovenija je bila fizično ločena, podobno kot danes. Tistega leta jo je okoval žled in marsikje je bil edini vir razsvetljave zopet ogenj – sveča. Takrat smo se v katastrofi znašli, danes pa nas ločujejo ukrepi, s katerimi varujemo naše bližnje pred prenosom bolezni. Ponovno se opiramo na izvirnost in način, kako bomo ohranili – prižgali bližino tistim, od katerih smo žal ločeni.

Začnimo najprej z ognjem v osnovni obliki – ogenj je bil kraj, kamor smo ljudje in naši predniki hodili vsak večer po varnost in toploto; marsikdaj tudi med dnevom. Ob njem smo si pripravljali hrano in od njega dobivali luč za opravila v temnih mesecih ali večernih urah. Kot tak je bil ogenj osnovni kraj srečevanja ljudi. Kot tak, ogenj predstavlja eno najpomembnejših odkritij za razvoj človeka in našo premoč nad naravo. Bil je znak civilizacije in prebivanja nas in naših prednikov.

V Svetem pismu tako lepo najdemo navedbo o luči, natančneje v Matejevem evangeliju (Mt 5,14-16): »Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.« Ta odlomek daje močan pomen tudi nam kristjanom in nas tako kot letošnja poslanica spodbuja, da s prižigom LMB prižgemo našo medsebojno bližino. Kajti luč res daje toploto celemu prostoru, če jo postavimo na dovolj visoko mesto. V bližini luči je toplota najmočnejša, prav tako pa svetloba.

Poslanica skavtov

Naš svet je povsem isti kot včeraj, ta čas je le pokazal, kakšen je v resnici. Daleč smo si, že dolgo, in si od strahu ne upamo priti bližje. Zato vam prinašamo luč, saj je luč tista, ki ogreje, tista, ki pomiri, tista, ki nas drug drugemu približa. Ko namreč v temi nekomu osvetli obraz, ta ni več strah, ampak človek. Zato vam prinašamo Luč, ki se je v božiču spustila med nas. To je naš korak bližje vam v teh mrzlih časih. Želimo vam dati to Luč, želimo vam biti ljudje. Sprejmite jo od nas in jo nesite naprej. Naredite tudi vi korak bližje ljudem, nikogar ne pustite samega, poiščite način, da jim pokažete bližino. Ljubezen je iznajdljiva in bo našla pot. Prižgimo luč. Obdržimo bližino!

Seveda pa tukaj nastopita na prvi pogled dve nasprotji bližine. Na eni strani letošnja epidemija, ki nas omejuje na vsakem koraku in na drugi strani tehnologija, ki nam omogoča srečanja na daljavo. Obe skupaj nam omogočata, da si ostanemo blizu s pogovorom, čeprav na žalost posredno. Vendar s tem prenašamo naš notranjo luč, za katero Jezus pravi, da smo mi. In ta plamen ogreje od znotraj, ne zgolj površino, ki jo ogreva sveča. Ta plamen (LMB) je tisti, ki prižiga bližino, ohranja fizično komponento in v naše domove prihaja podoba. Na nas je naslednji korak, da ta simbolični plamen okrepimo z notranjim plamenom, ki ga lahko delimo prek pisma, telefona, računalnika in še kaj bi se našlo. Torej dopolnimo simbolični plamen LMB in našim bližnjim posredujmo tudi naš notranji plamen; plamen, ki gori v ljubezni do bližnjega; plamen, ki najde pot tudi takrat, ko naleti na navidezni prepad.

Obvestilo

Letos deljenje plamena poteka malenkost drugače kot pretekla leta. Betlehemska lučka bo stala pri stranskih vratih (kjer poteka obhajilo). Prav tako bodo tudi na voljo sveče pred vhodom v cerkev pri stranskih vratih. Ob betlehemski lučki bo stala skrinjica za prostovoljne prispevke. Zbrani prispevki bodo letos namenjeni trem organizacijam: Lunini vili za pomoč otrokom s travmami, Libanonski skavtski organizaciji, ki se trudi nuditi pomoč vsem, ki jo potrebujejo, in Skladu sv. Lucije, ki je namenjen zdravstveni in socialni pomoči članov skavtske organizacije. Del zbranih prispevkov pa gre za delovanje draveljskega skavtskega stega. Hvaležni smo za vsak vaš dar.

Betlehemsko luč boste lahko dobili na 4. adventno nedeljo (20.12.2020) po 17. uri. Pred vrati farne cerkve bo več sveč istega plamena in od njih si luč miru odnesete v vaše hiše in stanovanja. Uporabljajte masko, upoštevajte varnostno razdaljo, pred tem pa si razkužite roke in prihajajte posamezno.

LUČ IZ BETLEHEMA BO NA VOLJO DO  23. decembra!

Omogočen je tudi spletni obrazec za prejem sveč na dom, ki ga izpolnete na spodnji povezavi: https://forms.gle/XiWsvD9QotvPzbdB9.

Lepo ste povabljeni, da na enega izmed načinov prižgete svojo svečo z betlehemskim plamenom ter plamen vzdržujete do božiča, ko pride med nas prava Luč. Do takrat pa naj nas ta plamenček vabi, da pripravimo pot za novorojenega Odrešenika.