Srečno Slovenija!

Beseda župnika

PRED 30. LETI ... takrat sem bil župnik v župniji Veliki Gaber in Sela pri Šumberku in v zraku je bilo čutiti nastajanje samostojne države Slovenije. Nikoli ne bom pozabil tistega valovanja slovenskega naroda. Povsod smo se pogovarjali o tem, se veselili, upali, pričakovali in se tudi bali. V Svetem pismu pa piše: »ljubezen strah prežene«. Takrat smo Slovenci verjeli v te Božje besede in uspeli. Dobili smo državo. Ni nam bila podarjena. Izborili smo si jo. V tisočletnih sanjah in željah. Pri političnih odločitvah in ob modrih potezah tedanjih vodilnih. Temelječi na 98 % plebiscitni odločitvi vsega naroda. Na koncu tudi z vojno za Slovenijo.
Sam sem bil zraven. Na Medvedjeku na Dolenjskem. V tistih pomembnih bojih. Pri mojih takratnih faranih. Na prvi bojni črti za narod, domovino, državo. Bili so to težki trenutki, ampak veličastna dejanja, v katerih se je pisala prihodnost naroda in države.
Zato mi je po 30. letih naše državnosti hudo, ko okrog sebe vidim, slišim in čutim, kako »malo mar« je mnogim za ta velik izmoljen in priborjen biser samostojnosti in suverenosti, ki smo ga skozi zgodovino zbrusili tistega lepega dneva D.
Ob 30-letnici si želim, da teh velikih del, storjenih iz ljubezni do naroda in države, nikoli ne pozabimo. Iz njih živimo v prihodnost in jih pripovedujmo mlademu rodu. SREČNO SLOVENIJA!

župnik

 

Okrasitev oltarja v župnijski cerkvi ob 30-letnici samostojne Slovenije
(foto: Alojz Miklavčič):

 

Tradicionalni Pozdrav domovini ob njenem rojstnem dnevu
(foto: Alojz Miklavčič, Robert in Matej Vurušič, Katarina Ivančič):