Bom šel proti veliki noči ali Veliki noči?

40 dni=3 skušnjave=2 sogovornika < … < ∞

Kako naj tole enačbo spravim skupaj? Preračunavam in rešujem, kaj bom zmanjšal, kaj dodal, se odpovedal, prečrtal, izbrisal… na poti tja do Velike noči.
Hudič+Jezus=jaz. Vem za to dramo. Srčika prve skušnjave so moje telesne potrebe. Človek naredi vse za preživetje. Zataji celo sebe, vrednote in vero. Jezus pa pravi, da je tisto, kar je Bogu všeč, zvestoba njemu.
Druga skušnjava je past napuha. Oh, kako rad vse presojam sam. Od kod, do kod in kako. Uf, kako je to nevarno. Jezus pa reče, da Bog ve in zna bolje. On ve najbolje in zato mi tudi kaj prepove.
Tretja skušnjava je past oblasti, nadvlade, moči nad drugimi in Bogom. Zato Jezus še reče, ali častiti Boga in mu služiti ali pa malikovati in služiti hudiču v tisočkratnih vsakodnevnih potrebah in željah.
Post je mnogo več kot odpoved sladkarijam, alkoholu, mesu, večernemu internetu in TV. Post je moj skupni imenovalec v enačbi, kjer je skupni izračun Bog in moj bližnji. Vsi nadaljnji ulomki, minusi, plusi in enačbe odpadejo. Ostane samo en rezultat: kdo sem in kdo je moj Bog. Torej ali laž ali resnica, ali suženjstvo ali svoboda, ali duhovno življenje ali duhovna smrt, ali hudič ali Bog?
Bom šel proti veliki noči ali Veliki noči?

(povzeto po Magnificat, Feb:2023, št.:2)

župnik

iz aktualne številke Našega zvona