Pepelnica, post, postna postava, križev pot, postna akcija

S PEPELNICO začenjamo vsakoletni postni čas. To so 40-dnevne duhovne vaje za vse kristjane. Vključimo jih tudi letos v naš čas in prostor, ki ga živimo. Naj bo to čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del.

Post kristjane veže tudi s postno postavo. Cerkev za postni čas določa tudi posebno obliko spokornosti: strogi post na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat v dnevu do sitega najemo in se vzdržimo mesnih jedi. Post veže kristjane od izpolnjenega 18. leta do 60. leta starosti.

Ob temeljnih “stebrih” – postu, molitvi in dobrih delih, ki jih imejmo v srcu in glavi, bo gotovo vsak našel kaj konkretnega sredi vsakdanjega življenja. Še posebej pa vabljeni tudi k spokornim pobožnostim, ki bodo v naši župniji:

  • Vsako sredo v postnem času pol ure pred večerno sveto mašo (ob 18. uri) v župnijski cerkvi molimo DRUŽINSKI KRIŽEV POT. To postno pobožnost pripravljajo kateheti z veroučenci, namenjena pa je vsem, še posebej družinam.
  • Vsak postni petek po večerni sveti maši v župnijski cerkvi molimo KRIŽEV POT. Molitev pripravljajo različne skupine, ki delujejo v župniji.
  • Vabljeni tudi na župnijski ROMARSKI KRIŽEV POT, ki ga imamo vsako leto na 4. postno nedeljo dopoldne. Letos bomo poromali na Kalvarijo v Kamnik.

V naši župniji poteka tudi SKUPNA POSTNA AKCIJA, ki jo je pripravila revija Mavrica. V njej sodelujemo vsi: otroci, mladina in odrasli. Skušali jo bomo čim bolj uresničevati. Na velikem panoju v cerkvi pod križem bomo vsak teden beležili dosežene uspehe in prikaz objavili tudi na tej strani (v spodnji fotogaleriji).

V postu bo v marcu tudi postno predavanje v Domu s. Vida. Vsi pa bomo zavzeto že ves postni čas molili tudi za naš napovedani misijon 2019.

Več o postnih pobožnostih in sodelovanju pri križevem potu je zapisano v aktualni številki Našega zvona.

Križ v župnijski cerkvi
Križ v župnijski cerkvi